machda
at ownlog '06
Link 01.04.2009 :: 00:35 Komentuj (4)
Być na wyspie i nie zrobić żadnego zachodu słońca

...tylko jeden.




Link 01.04.2009 :: 19:46 Komentuj (1)
A lokalna architektura?
Zacznijmy od perełki samej stolicy katedry.

W nocy przybiera specjalnego wymiaru




Link 03.04.2009 :: 19:58 Komentuj (1)
W Palmie są miejsca obowiązkowych odwiedzin

y te wyszukane, które również zachwycają




Link 04.04.2009 :: 21:32 Komentuj (1)
Park Albufera na Mallorce. Spacer "w skowronkach"



Link 06.04.2009 :: 19:47 Komentuj (1)
Jest takie miejsce na Mallorce, którym Polacy szczególnie mogą się poszczycić.
 
Nie tylko muzeum Chopina, Valdemosa - zachwyca swym urokiem i lokalnymi kulinariami.

A Szopena na Mallorce można spotkać 2 razy. Drugi raz w samej stolicy, choc w latwiejszym do przeoczenia miejscu. Plaza de Chopin


Link 07.04.2009 :: 00:01 Komentuj (1)

Taka mała wysepka a tak się rozpisałam.

Na koniec tematu nie można nie wspomnieć o typowych dla mallorki okiennicach,
które nawet przyjęły słuszną nazwę: mollorquinas

Nie mogło tez zabraknąć wszechobecnych wiatraków




Link 08.04.2009 :: 08:42 Komentuj (5)
Zabawy uliczne

Gra w PAELLE!

A potem premio

PS. MarC.
Has visto la mesa? que chula!
Ahora tenemos trespa en oferta por el modico precio de 180Euro/m2. Te animas? Que me la quitan de las manos!

Link 08.04.2009 :: 11:17 Komentuj (1)

Primavera?



Link 11.04.2009 :: 17:28 Komentuj (3)

Mieć za oknem taki widok oznacza być w Asturias.
HORREO



Link 14.04.2009 :: 00:09 Komentuj (4)

Oviedo, stolica Asturias, urozmoacila ostatnio swoja panorame o bryle slawnego architekta z Valencji

Z dolu robi wieksze wrazenie



Link 15.04.2009 :: 00:20 Komentuj (1)
Plaże otwartego dzikiego morza kantabryjskiego

Góry, delty...



Link 18.04.2009 :: 00:40 Komentuj (1)
Z nowo odwiedzonych miejsc w Asturias największe wrażenie zrobiły na mnie BUFONY popularne na wybrzeżu kantabryjskim fontanny wielorybów.
Nie mogąc wesprzeć się własnymi zdjęciami postanowiłam wykorzystać świeżo przyswojoną technikę.
Mam nadzieje że się spodoba!



Link 20.04.2009 :: 00:09 Komentuj (9)

 Jak moglabym zapomniec o najsmaczniejszym symbolu Asturias!



Jak opisac kwasnawy smak Sidry?
Sekret tkwi w umiejetnym polewaniu -ESCANCIAR. Ciecz lana z wysoka musi nabrac powietrza a rozbijajac sie o scianke szklanki wydac piane.




Link 21.04.2009 :: 23:07 Komentuj (1)
Choć zdjęcie jest z muzeum rodem, proces tworzenia Sidry ciągle jest  wieloetapowy i zajmuje 4 pory roku. No może ta czwarta przewidziana jest na spożycie



Link 27.04.2009 :: 21:43 Komentuj (1)

Murcianie pozazroscili fallas, 
Pretekstem do zmontowania fiesty jest zakonczenie postu (tydzien po wielkanocy)



Wieczor zabawy rozpoczyna cabalgata z przejezdzajacymi ulicami miasta powozami z ktoryh fiestowicze rozrzucaja gazety.



A po polnocy zainicjowana sztucznymi ogniami  pojdzie z dymem Sardynka.


10 minut widowiska,taka jest zemsta na postnej sardynie. Kiedy  z postu pozostana juz tylko osci spokojnie mozna rozejsc sie do domu!